OBSH së shpejti me aplikacion kundër COVID-19

India, Australia dhe Mbretëria e Bashkuar përmes teknologjive vetanake tashmë kanë lansuar aplikacionin zyrtar kundër koronavirusit.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) planifikon të nisë një aplikacion këtë muaj për të mundësuar njerëzit në vendet që nuk kanë mundësi të zhvillimit të një aplikacioni të tillë, të bëjnë teste dhe vlerësojnë situatën me koronavirus. Poashtu, OBSH po shqyrton një tipar të gjurmimit të kontaktit me bazë Bluetooth, konfirmoj një zyrtar për Reuters të Premten . Aplikacioni do të pyesë njerëzit në lidhje me simptomat e tyre dhe do të ofrojë udhëzime nëse ata mund të kenë COVID-19, sëmundjen aktualisht dhe potencialisht vdekjeprurëse, tha Bernardo Mariano, zyrtari kryesor i informacionit për OBSH-në. Informacione të tjera, të tilla si mënyra për t’u testuar, do të personalizohen sipas vendit të përdoruesit.

Megjithëse OBSH do të lëshojë një version në dyqanet e aplikacioneve globalisht (PlayStore dhe Apple Store), dhe çdo qeveri do të jetë në gjendje të marrë teknologjinë themelore të aplikacionit, të shtojë veçori dhe të lëshojë versionin e vet në dyqanet e aplikacioneve, tha Mariano në një intervistë telefonike.

India, Australia, dhe Mbretëria e Bashkuar tashmë kanë lëshuar aplikacionet zyrtare të virusit duke përdorur teknologjinë e tyre, me veçori të përbashkëta duke përfshirë pyetjet njerëzve nëse do të testohen bazuar në simptomat e tyre dhe mënyrat e lëvizjeve të njerëzve për të bërë të mundur gjurmimin më të efektshëm të kontaktit.

Disa vende po rritin gjurmimin e kontaktit, ose procesin e gjetjes, testimit dhe izolimit të individëve që kaluan shtigjet me një individ infektiv.

OBSH pret që aplikacioni i saj të tërheq interes në vendet e tjera, përfshirë disa në Amerikën e Jugut dhe Afrikë, ku numri i rasteve po rritet. Ata mund të kenë mungesë të teknologjisë dhe inxhinierëve për të zhvilluar aplikacione ose të përpiqen të ofrojnë testime dhe arsimim.

“Vlera është me të vërtetë për vendet që nuk kanë asgjë,” tha Mariano. “Ne do të ofrojmë atyre që nuk janë në gjendje (ofrojnë një aplikacion) që vetë ta realizojnë dhe që kanë sisteme të brishta shëndetësore.”

Inxhinierë dhe dizajnerë, përfshirë disa që kanë punuar më parë në Google dhe Microsoft, kanë qenë vullnetarë për javë me radhë për të zhvilluar aplikacionin e ri me rreth pesë prej tyre që mbikëqyrin procesin. Ata po e dizajnojnë atë me burim të hapur (open source) në shërbimin pritës GitHub, që do të thotë se kodi është i hapur për të dhëna publike.

OBSH gjithashtu planifikon të lëshojë një aplikacion javën e ardhshme për të informuar punonjësit e shëndetësisë globalisht në lidhje me praktikat më të mira për dhurimin e mjeteve mbrojtëse, larjen e duarve dhe trajtimin e virusit. Organizata ka tashmë një aplikacion të përgjithshëm, WHO Info, që pasqyron kryesisht faqen e OBSH-së të internetit.

© Thomson Reuters 2020

Lexo edhe

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por mund të zgjedhni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë