Datё pёr mbamёndje, 14 Dhjetor 2018: Kosova nga sot e ka Ushtrinë e saj

Kosovёs nёn ish shtetin qё zyrtarisht quhej Republika Socialiste Federative e Jugosllavisё, i imponohej çdo 21 dhjetor qё ta festonte zyrtarisht ditёn e APJ (Armatёs Popullore tё Jugosllavisё). Mbase rastёsi tё jetё muaji dhjetor dhe atё fiks njё javё para ditёs sё ish APJ-sё. Por çka ёshtё me rёndёsi, ёshtё fakti qё prej sot 14 dhjetor, Republika e Kosovёs feston ditёn e Ushtrisё sё vet, shkruan Kabllogrami

Sot, deputetët e Kuvendit të Kosovës i kanё thanë po transformimit të Forcës së Sigurisë së Kosovë në Forca të Armatosura.

Deputetët e Kuvendit të Kosovës miratuan në lexim të dytë Projektligjin për Ministrinë e Mbrojtjes, Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës si dhe Projektligjin për shërbim në Forcën e Sigurisë së Kosovës.

Deputetët e Kuvendit të Kosovës me 107 vota për, asnjë kundër dhe një abstenim kanë miratuar Projektligjin për Ministrinë e Mbrojtjes; Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës, me 45 amendamentet e propozuara; dhe Projektligjin për shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës.

Këto tri ligje bashkё mundësojnë transformimin e FSK-së në Ushtri.

1. – Ligji për Ministrinë e Mbrojtjes– Më këtë Ligj bëhet riorganizimi dhe kalimi i MFSK-së (Ministrisё sё Forcёs sё Sigurisё sё Kosovёs) në Ministri të Mbrojtjes në kuadër të Qeverisë së Republikës së Kosovës, me qëllim të mbikëqyrjes dhe kontrollit civil demokratik mbi FSK-në me strukturën e saj organizative që siguron funksionalizimin e plotë dhe përmbushjen e përgjegjësive të saj.

2. – Ligji për Forcën e Sigurisë së Kosovës – përcakton kompetencat, organizimin dhe funksionimin e FSK-së , si forcë multietnike, profesionale,  e armatosur dhe e autorizuar për të shërbyer në vend dhe jashtë vendit, në pajtim me mandatin e dhënë kushtetues dhe ligjor në mbrojtje të integritetit territorial, qytetarëve, pronës dhe  interesave e Republikës së Kosovës, dhe e cila i nënshtrohet kontrollit civil demokratik.

3. – Ligji për Shërbimin në FSK – Ky projektligj rregullon  kushtet e përgjithshme të shërbimit në FSK si një shërbim i ndërtuar mbi bazën e parimit të ligjshmërisë, profesionalizmit, komandës, disiplinës, respektit, nderit, ruajtjes së informacionit, komunikimit, jo diskriminimit dhe mundësive të barabarta,  paanshmërisë politike, transparencës dhe llogaridhënies.

Ky projektligj përcakton kriteret e përgjithshme për shërbim, parametrat e shërbimit, kohëzgjatjen e shërbimit, zhvillimin e karrierës, ndërprerjen e shërbimit, statusin e pjesëtarit të FSK-së, të drejtat dhe detyrimet e pjesëtarëve dhe çështje tjera në kuadër të shërbimit në FSK.

Nga sot me Ushtrinё e saj, Republika e Kosovёs konsolidon akoma mё shumё sovranitetin e saj, dhe s’na mbetet gjё tjetёr pёr tё thёnё pёrveç – Urime Kosovё dhe e gёzofsh Ushtrinё. /©Kabllogrami/

Lexo edhe

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por mund të zgjedhni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë