Pirja e Duhanit dhe relacioni me virusin COVID-19

Të Hënën me 11 Maj, 2020, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) lëshoi ​​një deklaratë duke nënvizuar rreziqet e pirjes së duhanit, dhe duke iu referuar “pretendimeve të paprovuara se duhani ose nikotina mund të zvogëlojnë rrezikun e Covid-19”.

Kjo erdhi ditë pasi studiuesit kishin botuar një hipotezë se nikotina mund të pengojë telenovelën koronavirus SARS-CoV-2.

Gjithashtu të hënën, studiuesit nga institucionet britanike dhe Arabia Saudite publikuan një studim që shoqëronte pirjen e duhanit me vdekjet Covid-19.

Çfarë ka thënë OBSH?

Deklarata e OBSH thoshte se është duke vlerësuar vazhdimisht kërkimet të reja, përfshirë hulumtimet që ekzaminojnë lidhjen midis përdorimit të duhanit, përdorimit të nikotinës dhe Covid-19. “Aktualisht nuk ka informacion të mjaftueshëm për të konfirmuar çdo lidhje midis duhanit ose nikotinës në parandalimin ose trajtimin e COVID-19,” thuhet në komunikatë. Poashtu, komunikata nuk specifikoi kush kishte bërë pretendime të paprovuara në lidhje me zvogëlimin e nikotinës rrezikut Covid-19.

Ka pasur një hipotezë, nga studiues të një numri institucionesh kryesore franceze (The Indian Express, 5 Maj). Në të dhënat e spitalit, ata zbuluan se përqindja e duhanpirësve midis vdekjeve Covid-19 (4.4-5.3%) ishte shumë më e ulët se proporcioni në popullatën e përgjithshme (25.4%). Ata hipotezuan se arsyeja mund të jetë në strukturat e proteinave, të quajtura nAChR, që gjenden në sistemin nervor, muskuj dhe inde të caktuara. Nikotina dihet se lidhet me nAChR; hipoteza është se nëse nikotina është tashmë e pranishme në qelizat njerëzore, ajo mund të bllokojë SARS-CoV-2. Për të provuar hipotezën, studiuesit po kryejnë teste në njerëz.

Studiuesit shtuan, megjithatë, që studimi nuk ishte në gjendje të shqyrtonte nëse ekzistonte një lidhje midis rasteve të shtuara në acarimin e sëmundjes kronike obstruktive pulmonare (COPD), ose ashpërsisë së COPD, me rezultatet e Covid-19.

©Kabllogrami

Lexo edhe

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por mund të zgjedhni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë