Roboti asistent që mund të qëlloj se çfarë dëshironi

Thomas Roszak ishte duke punuar si teknik mirëmbajtjeje në depon gjigande të Ocado në Hatfield kur mori një detyrë shumë të pazakontë.

Puna e tij e rregullt përfshinte riparimin dhe mirëmbajtjen e sistemit të automatizuar dhe klasifikimit dhe paketimit për supermarkete në internet, duke bërë bashkë porositë e artikujve nga klientët.

Është punë fizike mjaftë intenzive, manipulimi i paneleve të rënda dhe punimi me copa të tjera të makinerive të mëdha.

Në një projekt të krijuar për të lehtësuar atë barrë, Ocado Technology, kishte zhvilluar një robot që mund të njohë kur një teknik mund të ketë nevojë për ndihmë dhe të futet me mjetin e duhur ose ndihmën e ngritjes.

Z. Roszak u kërkua për të ndihmuar në provën e makinës dhe kur e pa për herë të parë, u mor përsëri në fëmijërinë e tij,

“Unë u rrita në filma si” The Terminator “, kështu që kur pashë atë robot unë në fakt u mahnita me atë që dukej. Ju në të vërtetë nuk mund të imagjinoni se duket si një njeri.”

Për zotin Roszak, forca e robotit ishte një pasuri e vërtetë. Një punë testuese përfshin heqjen e një pllake metalike të rëndë nga lartësia e kokës.

Një njeri do të kishte mjaft të vështirë për të mbajtur pllakën për më shumë se dy ose tre minuta, por roboti e kuptoi “të lehtë” ta mbante pllakën në vend, ndërsa Z. Roszak zhbllokoi bulonat.

Përvoja e Z. Roszak ishte herët në projekt, të quajtur SecondHands, i cili përfshiu Ocado dhe studiues në katër universitete evropiane dhe të financuar nga Bashkimi Evropian.

Qëllimi ishte të ndërtonin një robot bashkëpunues, ose kobot, bazuar në robotin ARMAR-6, të zhvilluar në Institutin e Teknologjisë Karlsruhe në Gjermani.

Projekti përfundoi më 4 maj dhe, ndërsa roboti është ende një rrugë e gjatë për tu bërë një punëtorë i rregullt në vendet e punës, studiuesit mendojnë se kanë bërë përparim të rëndësishëm, duke bashkuar krahët dhe duart e robotëve, sistemet e vizionit, njohjen e zërit dhe integrimin e gjitha elementeve përcjellëse së bashku me një inteligjencë artificiale (AI).

Ishte një projekt ambicioz, thotë Graham Deacon, bashkëpunëtor i hulumtimit të robotikës në Ocado Technology, sepse ata nuk donin një robot që thjesht do t’i përgjigjet komandave, ata donin që makina të parashikonte në të vërtetë atë që i duhej teknikut.

“Poenta kryesore për tërë çështjen ishte se ne do të kemi një sistem robotik, i cili do të mund të shikonte çfarë po bënin teknikët e mirëmbajtjes, të kuptonë se me çfarë aktiviteti merren, dhe pastaj të ofrojë në mënyrë proaktive ndihmën e duhur në momentin e duhur, ” ai thote.

null

Roboti ARMAR-6 ka pesë kamera që mund të gjurmojnë lëvizjen e njerëzve dhe të njohin objekte

Kështu që IA-ja e robotit u trajnua duke parë njerëzit që kryejnë detyra.

“Unë do të thoja se 80% e aftësive të robotit ishin mësuar me të vërtetë nga demonstrimi njerëzor,” thotë Prof Tamim Asfour nga Instituti i Teknologjisë Karlsruhe (KIT).

Kjo ishte e rëndësishme pasi është shumë më shpejt të trajnoni IA në atë mënyrë sesa të programoni udhëzime nga e para, thotë Prof Asfour.

Ekipi gjithashtu dëshiroi që roboti të njohë fjalimin dhe të përgjigjet në një mënyrë natyrale.

“Përparimet e bëra në fusha si ndërfaqet e gjuhës natyrore dhe mirëkuptimi i detyrave do të çojnë në pranimin më të mirë të kobotëve nga njerëzit, dhe do t’i lejojnë ato të përdoren në një mënyrë më të lehtë, natyrore,” thotë Sebastian Stüker, nga KIT.

Për të qenë robotë të dobishëm duhet të jenë të fortë, por kjo gjithashtu i bën ata potencialisht të rrezikshëm për njerëzit. Shumica e armëve robotike industriale duhet të zhvillohen nëpër kafaze, sepse ato do të mashtronin çdo njeri që endet në rrugën e tyre.

@Kabllogrami

Lexo edhe

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por mund të zgjedhni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë