Askund Peshku i Vogël se han të madhin

Shkruan: Jakup Krasniqi

Në Kosovë vite me radhë e kemi dëgjuar gabimisht një shprehje figurative: “Kapjen e peshqve të mëdhenj”! Fjala ishte dhe është për kryesit e krimeve të mëdha ekonomike e politike, të cilët duhej të dënoheshin nga Sistemi i Drejtësisë! Sistem i cili pas luftës çlirimtare as edhe një herë nuk është marrë me krimet e luftës të kryera ndaj shqiptarëve, me sabotuesit e luftës, me bashkëpunëtorët e armikut, të armikut që ushtroi gjenocid mbi shqiptarët, për t’i zhdukur këta të fundit tërësisht ose pjesërisht. Sistem që për të gjitha Sistemet e Krimit të kryera në Kosovë që nga viti 2000, ka qenë dhe vazhdon të jetë i fjetur. Ky sistem (Sistemi i Drejtësisë) duhet që të ndryshoj që nga themelet e tij. Shih për ketë, pak kush ka pak shpresa! Po t’i kthehemi temës që e filluam.

Është interesante, të njëjtën gjë, të njëjtin gabim, kanë filluar ta përsërisin kohëve të fundit pas Shqipërisë edhe në Europë. E kuptueshme, krejt gabimisht! Përse? Sepse edhe atje ( në Europë e Shqipëri), sikur po bëhen se po i ndjekin peshqit e mëdhenj! E keqja është se “veprimi” ‘sikur po bëjnë diçka’ i ka përfshirë edhe ata, të fuqishmit, jashtë kufijve të vendeve tona (na rrjepën këto sikur!)! Se të fuqishmit në vendin tonë janë të pakapshëm! Ata që shohin, lexojnë e dëgjojnë muhalifet e njerëzve të veshur me pushtet, të njerëzve që rrezikojnë frytet e të arriturave me flijime të mëdha të kombit, që shkelin ligjet e Kushtetutën e vendit dhe janë të pakapshëm nga grepi i drejtësisë. Drejtësi të cilën veç në letër nuk e has dot askund. Ashtu siç nuk haset askund, kapja e peshkut të madh nga peshku i vogël!

Edhe në Shqipëri si edhe në Kosovë, sikur e kanë harruar urtinë popullore: “Peshku i madh e ha të voglin” dhe jo e kundërta. Në të dy vendet po kërkojnë nga sistemi i “drejtësisë”, që jenë krejt jofunksionale, që peshqit e vegjël t’i kapnin peshqit e mëdhenj?! Madje, këta peshqit tanë kanë zënë të peshkojnë peshq goxha të mëdhenjë edhe në Europë?! Bile edhe të na thurin ditirambe për peshqit tanë?!

A thua se të gjithë nuk e dimë se peshqit e vegjël janë viktima të përditshme të peshqve të mëdhenjë. Mbase edhe mund të ketë ndonjë përjashtim, si me ata peshqit e vegjël të Amazonit- piranat!

Ne, shqiptarët në të dy vendet tona, do të ishim fatbardhë sikur “peshqit e mëdhenj” të politikës t’i vetë dorëzoheshin peshqve të vegjël! Po kjo vështirë se ndodh. Madje do të bënte precedentin. Njëfarë paradoksi nonsens! Meqenëse, së paku deri më tani nuk është dëgjuar se kjo ka ndodhur diku në botën tonë “jallane”! Mbase në kohën e “leninizmit të djathtë” edhe mund të ndryshojnë gjërat?!

Me këtë demokraci foshnjore (që dikush po e quan: “Leninizëm i djathtë”?!) është vështirë të ndodhë që peshku i vogël ta përlajë të madhin. Eh,sikur… sikur ta kishim tipin më të lartë të demokracisë! Kjo po! Po ku të gjejmë demokraci të përsosur se? Madje, ajo nuk është e tillë as në atdheun e saj! Ndoshta do të ndodhte diçka e tillë! Por, në rastet tona, kjo është e pamundshme të ndodhë.

Një gjë që dihet dhe mund të jetë e sigurt është se vetëm krokodili i ha që të dy peshqit përnjëherë. Kjo që shihet në këtë fotografi mund të ndodh tepër rrallë. Ujërat tona të ëmbla nuk i ushqejnë dot krokodilët, ndoshta edhe për shkak ndotjes se ujërave e të ambientit!

Gjithsesi, vendi ka nevojë urgjente për një “krokodil” vendor e tokësor për të konsoliduar shtetin e së drejtës. Përndryshe, drejtuesit dhjetëvjeçar të institucioneve të shtetit të pavarur që e kanë krijuar këtë situatë, nuk mund të sjellin ndryshimin që i duhet kombit e shtetit tonë, apo më saktë, kombit e shteteve tona! Përkundrazi, mund të ketë vetëm përkeqësim! Udhëheqësit marrin vendime të duhura e të drejta dhe nuk fotografohen para kamerave e fotoreporterëve!

Fatkeqësia është se përgjegjësitë e kësaj gjendjeje nuk gjinden vetëm në një parti politike e as vetëm në koalicionin qeverisës! Ata gjinden në secilën parti politike. Nuk dihet nëse u përkasin të dy krahëve të leninizmit “të djathtit e të majtit”, por pa gjasa për t’i përngjarë leninizmit që e dominoi gati një shekull! Fjala është për shekullin e shkuar. Të shkuarat qofshin të harruara!

Krokodili po i ha dy peshqit përnjëherë!

Lexo edhe

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por mund të zgjedhni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë